Valfria kurser

Vi i studienämnden har uppmärksammat att det, vid val av kurser, finns en smärre förvirring och hjälplöshet hos studenter. Vi vill därför försöka lysa upp tillvaron med ett mindre stearinljus.

Tips när du som förvirrad student ska välja kurser

Vet du vad du vill läsa för master? Kolla om de kurser som kommer på mastern har krav på tidigare kurser man ska ha läst. Vill du välja en master utanför programmet kan det vara bra att kolla om det finns specifika krav för att få söka mastern. Exempelvis för master i maskininlärning krävs det att man läst en kurs i algoritmer och datastrukturer.

Känner du dig överväldigad? Kursvalet definierar inte din utbildning och heller inte vem du är ;), men det kan vara bra att ge det en extra tankeomgång, här är därför några bra frågor att besvara:

  • Vad har du för intressen? Matematik? Fysik? Programmering? Medicin?
  • Hur stor vill du att arbetsbelastningen ska vara?
  • Vad har varit de roligaste kurserna på KTH och denna utbildning hittills? Finns det någon fördjupningskurs för dessa?
  • Vad finns det för behörighetskrav på masterkurserna?
  • Planerar du att studera utomlands? Spana in några språkkurser!

Vissa kurser kommer ni upptäcka inte går att söka på antagning.se, kontakta studievägledaren om det går att bli antagen på annat sätt.

Rekommendationer från Studienämnden

För dig som planerar att läsa master i medicinsk teknik: Beroende på spår rekommenderas olika kurser. Har du planerat att läsa fysikspåret rekommenderas kursen SE1020 Hållfastighetslära, grundkurs, 9,0 hp (P1 & P2). Det kan även vara till fördel att läsa SG1140 Mekanik II, 6,0 hp (P1 alternativt P2) som kan kombineras med SE1020 för exakt 15,0 hp. Har du planerat att läsa dataspåret rekommenderas kursen HE1026 Digitalteknik, 6,0 hp (P2).

För dig som planerar att läsa master i teknisk fysik, spår biomedicinsk fysik: CMEDT-studenter som läser programmet måste läsa minst två av kurserna SI1155, SI1336, SH2103 och SK2300 under mastern. Det finns möjlighet att läsa några av dessa nu istället och ha mer valfria poäng under mastern:

För dig som planerar att läsa master i idrottsteknologi: Inför detta masterprogram rekommenderas att du läst kursen SG1140 Mekanik II, 6,0 hp (P1 alternativt P2).

För dig som är intresserad av master i maskininlärning alternativt kurser i maskininlärning: under senare del av utbildningen är det ofta krav på att man läst datastrukturer och algoritmer, DD1320 Tillämpad datalogi, 6,0 hp (P1 & P2) är ett exempel på sådan kurs.

Vi har även skapat ett Excelblad med exempel på kurser som du kan välja. Kurserna är en blandning av kurser som tidigare studenter har valt samt kurser som kan vara till användning under dina master-studier. Det går självklart att välja kurser som inte står med i Excelbladet.

Hitta kurser

För att hitta kurser kan ni använda KTHs egna söksida för detta, ni finner den here. Annars är det bara att söka ”KTH kurser” i er webbläsare :).

Oavsett, där kan ni hitta alla kurser på KTH, bra grej är då att filtrera sökningen så att det är i P1/P2 så slipper ni suktas av de kurser som går i P3/P4. Sedan finns det några andra bra saker att tänka på:

  • Särskild behörighet: Har du behörighet för kursen? Kolla ifall det finns kravkurser under denna rubrik. Om du inte har behörighet enligt de kurser som står, men du tycker att du har det ändå är ett tips att kontakta kursansvarig eller studievägledare för att fråga. Självklart är det ingen idé att fråga om kursen kräver dinosaurie-kunskaper och det enda du vet är att de dog ut pga en komet.
  • Målgrupp: Ibland kan en kurs vara reserverad för enbart en klass (eller flera), det kan gå att klämma sig in men då måste du troligen be studievägledaren att registrera dig då du inte kan söka via antagning.se. För att vara säker kan det vara bra att kontakta kursansvarig här med.
  • Antal platser: Likt ovanstående kan en kurs ha begränsat antal platser, det kan alltså bli lite av ett lotteri om du får plats ifall det är få platser och kursen redan är dedikerad för en klass/flera klasser. Kontakta studievägledare och ha en plan-B.

Saknas din kurs på antagning.se? Ta kontakt med studievägledaren så får du hjälp med registrering. Du kan även ta kontakt med studienämnden om du behöver extra vägledning.

Vi vill även påminna om att det är absolut bra att välja de kurser du faktiskt tror att du vill läsa. Skulle det vara så att du trots allt ändrar dig kan du kanske få byta efter valet. Omregistreringsperioden är två veckor innan kursstart i augusti och kontakta studievägledare så fort du kommit på att du ändrat dig så kan SVL registrera dig på den kursen under den perioden. Var dock medveten om att detta är i mån av plats och det finns en risk att du inte kan byta så var ändå noga när du gör ditt val.

Vi vill på förhand ursäkta om det är något fel, om det skulle vara något är det bara att rycka tag i någon i Studienämnden. Vi vill även poängtera att om det är något du är osäker på kontakta vår studievägledare, kontaktinformation finns på programwebben.