Medicinteknikdagarna i Lund!

Medicinteknikdagarna i Lund!

Här kommer en otroligt alldeles förfärligt försenad rapport från när informationsansvarig, ordföranden och fd. Ordföranden var i Lund på medicinteknikdagarna 2012. Mitt enda försvar är att mycket skulle begrundas (läs tentaplugg). Just därför kommer den bli väldigt lång, för att kompensera, men håll ut ni klarar det!

Jaha, vad kul tänker ni, men vad är det då? Och vad gjorde ni där och åt upp skolans pengar för?

Jo, medícinteknikdagarna är två heldagar( jepp 08.00-18.00) där det hålls en hel bunt med olika sorters föreläsningar inom medicinteknik och samtidigt finns det en gigantisk mässa där man antingen kan plocka på sig godis och vinna cykelhjälmar ( oh yes I did) eller få en fantastisk möjlighet att möta företag inom branschen för att ta reda på vad de tycker är viktigast att vi lär oss . Eller i ordförandes fall scouta drömföretag.  Eftersom även vi hade en vacker monter med snygga roll-ups lyckades vi dessutom sprida ordet om att “vi är framtiden”, “ på KTH utbildas era kommande kollegor!”  och på det hela taget lyckades vi väldigt bra och är nu kändisar inom medicinteknikbranschen. De som höll i hela jippot var MTF, svensk förening för medicinsk teknik och fysik. Vi tyckte att de gjorde ett fantastiskt jobb och lyckades kanske övertyga dem att vi skulle få hålla en föreläsning nästa år på medicinteknikdagarna som kommer att utspela sig i den lilla byn även kallad Stockholmen (= ni kommer kunna leka på mässan och gå på föreläsningar!!!:D) Det är bara att börja räkna dagarna;)

 

 

 

 

 

 

Det som följer är en rapport från de otroligt intressanta föreläsningarna vi gick på ( jag är inte ironisk, de var jättebra, så läs den sista biten också. Ni klarar det!)

Först ut: Ordföranden
Från teknik till klinik – hur enkelt är det för ett upsstartsbolag?

Under studietiden kommer man ibland att tänka på vad man egentligen ska göra när man är klar. En möjlighet är att starta bolag. Själv tycker jag att det verkar krångligt och bestämde mig därför för att få bekräftelse av eller motbevis för min tanke.

Daniel Mogren från Lund Life Science Incubator ger tips på vad man ska tänka på när man startar ett bolag. Bland annat säger han att man ska göra en marknadsanalys tidigt, hitta rätt spetskompetens, se till att inte underskatta teamkonstellationen – affärsidén kan man ändra på men det är svårare med teamet, ha en god relation med nuvarande och framtida investerare och komma ihåg att märkning tarlång tid. Under en annan föreläsning poängterar Erik von Schenck, fd VD för Jolife, att det kan gå riktigt dåligt (bolaget nästan konkurs, distributör med andra intentioner än bolaget) men efter ”regrouping” och ”reloading” kan det gå riktigt bra (typ börsnoterat).

Det är väl ganska logiska saker, kanske ska starta ett eget..

Medicinteknisk framgång – möjligt eller omöjligt?
Peter Sebelius, som bland annat är VD för konsultbolaget Gantus upplyser om medtek-branschens framtid. Han poängterar att antalet regler och standarder (varav ”några är byråkratisk trams”, som Sebelius uttrycker det) har ökat, man behöver tänka på vem som ska betala de dyra kostnaderna, att det finns olika regulatoriska system i olika länder som man behöver följa och att man måste göramånga kliniska tester. De här faktorerna gör att det tar mycket längre tid för en produkt att nå marknaden än till exempel den första pacemakern, som opererades in 1958 i Sverige och slutade fungera redan samma kväll. Undras det om patienten kan jag meddela att han fick en ny pacemaker dagen därpå.

Kliniker behöver ha mer mod att våga använda nya apparater och (innovationsavdelningar på) universitetssjukhusen borde satsa mer tid på tester och att ha förståelse, svarar Sebelius när jag frågar vad som kan göras för att ändra den dystra framtidsbilden. Framgång är ändå möjligt, bara i allt färre fall än förr.

-Tonima Afroze

Näste man till rakning (hö hö): fd. Ordföranden Johan suvanen

Standardisering!

En föreläsning som var särskilt intressant var en föreläsning angående standarder. Jag vet, när man hör standarder så mår man kanske lite illa inombords, men det kan vara riktigt intressant och väldigt viktigt. Föreläsning handlade om hur ett företag försöker få det till standard att varje oxygenator i världen ska ha en tillhörande mojäng som skyddar apparaten när slangen tagit eld. Detta kan exempelvis ske när man röker samtidigt som man har en syrgasbehandling, vilket tydligen är ett problem i USA där ca 42 fall sker årligen, mot Sveriges 0 sen mannaminne. Om denna standard går igenom och denna mojäng blir ett måste blir företaget väldigt rikt o varje lands sjukvårdskostnader kommer öka med mångmiljonbelopp.

Näste Nobelpristagare i medicin?

En annan föreläsare kom från USA, professor William H. Fissell, och berättade om ett projekt med en implanterbar njure. Problemet med dagens ”njurbehandling” är att processen är med dialys är väldigt stor, det kräver ett högt övertryck och allt detta gör den otymplig. För tillfället har teamet kommit på en lösning på de flesta problemen. De har skapat en ”normalstor” njure i kisel som skulle kunna gå att implantera, problemet med denna är att kisel stimulerar blodkoagulering. Men med hjälp av ytbehandlingar kan detta kringgås och för tillfället har de tester igång med bland annat grisar. Så håll utkik efter hans namn om nobelpriset skulle gå till detta så småningom.

Medtech certifiering

På MedTechdagarna presenterade även en arbetsgrupp, där vår Mats Nilsson finns med, deras arbete och syn på hur utvecklingen kommer att ske för utbildningarna. Det som sker nu är att gruppen diskuterar internet med kontakter på sjukhus framförallt hur de ser på utbildningarna och vad de bör innehålla. Det finns ett förslag om att skapa en certifiering av MedTechingenjörer (främst viktig för de verksamma inom sjukvården) som då ska styrka de kunskaper man har. Undertecknad frågade även om de involverat studenter och företag i denna utveckling, och svaret blev att företag har de varit i kontakt med, men studentinflytande har de för tillfället inte vägt in så mycket, men att det kommer komma efter hand. Nu vill de fokusera på att arbeta fram förslagen helt.

– Johan Suvanen

Sist men inte minst (Tonima är faktiskt 92.a ;))informationsansvarig

Tripple Helix
Hört de orden? Det kommer ni i alla fall med säkerhet göra så fort ni börjar ta er ut i medtechbranschen. Det kryptiska språket står för att vården, den akademiska världen ( det är viJ) och industrin skall samarbeta på ett så effektivt och givande sett  som möjligt för att utveckla medtechbranschen. En hel eftermiddag ägnades åt detta där företag fick berätta hur de använde tripple helix modellen och hur deras företag drog nytta av den. Höjdpunkten var dock vår egen Emma Sjöberg (som dessutom fixade lite extra reklam  för vårt program) som pratade om produkten Elektrodress som företaget hon jobbar på ska lansera inom kort. För att läsa mer om den och kanske få inspiration klicka på länken (http://www.inerventions.se/?page_id=29&lang=en). Anledningen till att jag tyckte Emmas föredrag var bäst var därför att hon vågade säga ifrån och peka ut de saker som var mindre bra. Helt plötsligt satte diskussionerna igång och det var på det hela mycket givande, konstruktiv kritik är det som för oss framåt!
-Rebecka N Hall

Congrats you made it through!:D